Michiel van der Vlist, PA0MMV

Tradities

Gisteren was het weer zo ver. De carnavalsoptocht reed door het dorp. Ik ben zelf niet zo'n carnavalsganger. Mij zul je niet in boerenkiel met bonte halsdoek de polonaise zien dansen. Dat aspect van het van beneden de grote rivieren overgewaaide vermaak spreekt mij als nuchtere noorderling niet zo aan. Maar die optocht, die heeft wel wat. Ik ga elk jaar weer kijken. De bewoners van het schaduwdorp Sparrenrijk zijn weken, zo niet maanden bezig geweest met het optuigen van die karren en ze vinden het leuk als er mensen naar komen kijken. Die lol gun ik ze graag.

Het getal 33 kwam opvallend vaak voor op de stoet van praalwagens die aan mijn oog voorbij trok. Al snel werd mij duidelijk dat het niet om een willekeurig getal ging, Het was 3 maal de 11e keer dat dit verschijnsel in ons dorp plaatsvond. Namen op ruggen van mensen en poppen herinnerden aan voorgangers van Ronald XXXIII die zich deze keer Prins Carnaval mag noemen.

Niet iedereen is even enthousiast over het feit dat dit verschijnsel 33 jaar geleden ons dorp binnenkwam. Sommige mopperkonten houden vol dat dit niet in ons dorp thuishoort. Het is iets voor de Zuiderlingen zeggen ze en daar moet het maar blijven. En bovendien - zeggen ze - stelt wat de Sparrenarren er hier van bakken helemaal niets voor bij wat ze in een dorp met slechts drie huizen en een kerk in Brabant voor elkaar krijgen. In dat laatste moet ik ze natuurlijk gelijk geven, het is hier tamelijk bescheiden. Ik meen zelfs te moeten constateren dat het de laatste jaren steeds wat minder wordt met die optocht. Ik heb de wagens niet geteld, maar vorig jaar waren het er meer in mijn herinnering. En het jaar daarvoor nog meer. Maar dat het hier niet thuis zou horen, daarmee ben ik het volstrekt oneens, Als een toneelstukje met nepprinsen, boerenkielen en dansmariekes al 33 maal achtereen elk jaar in een dorp wordt opgevoerd, dan is het een traditie geworden en dan hoort het er bij. Net zo goed als paarden en een vlooienmarkt op Koninginnedag, vuurwerk met de jaarwisseling en beenham op de Braderie.

Deze traditie geeft relatief weinig overlast en we hebben er ook geen podium voor nodig: het podium is de straat. Laat die mopperkonten die de zon niet in het water kunnen zien schijnen maar mopperen. Wat mij betreft mag deze traditie blijven en ik hoop dat mijn achterkleinzoon het nog meemaakt dat onder leiding van Prins Michiel CXXI de optocht voor 11 keer de 11e maal over de Traaij trekt.

Michiel van der Vlist, 3 februari 2008


Ik heb dit jaar de optocht niet gezien. Maar die van voorgaande jaren wel. En inderdaad de kwaliteit van de wagens werd steeds minder. Meestal waren de wagens van de vrijwillige brandweer en de padvinders van enige kwaliteit. De rest was op een namiddag in elkaar geflanst. Als je de carnavalsoptocht in Driebergen vergelijkt met het corso in Leersum, kan er maar een conclusie zijn: Driebergse bouwers stop met de carnavalswagens en maak een praalwagen voor het corso in Leersum.

Renk Knol, 3 februari 2008


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2005-2008, Michiel van der Vlist

Kwfs